Pyłek pszczeli – niedoceniony skarb z ula

pylek fefsdc

Pyłek pszczeli to niesamowicie bogate źródło składników odżywczych. Jest to produkt zbierany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Te małe kuleczki stanowią pokarm dla małych owadów, jednak coraz częściej wykorzystywany jest przez ludzi w leczeniu różnych schorzeń oraz w celu wzmocnienia organizmu. Lista jego zastosowań jest bardzo długa.

Pyłek pszczeli – na co pomaga? 

Pyłek kwiatowy przede wszystkim bardzo mocno dożywia organizm w witaminy i minerały. Zalecany jest szczególnie dla osób z zaburzonym układem odpornościowym, często też po przebytych zabiegach i operacjach. Jest również bardzo bogaty w żelazo, zatem zalecany jest dla osób, które cierpią na anemię. Pyłek kwiatowy pomaga również osobom osłabionym i przepracowanym, dodaje energii i chęci do działania. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zatem jego stosowanie w okresie przeziębienia i grypy może okazać się zbawienne. Pyłek można łączyć z miodem i najlepiej spożywać ten produkt, gdy jest całkowicie rozpuszczony.